Advocaat gespecialiseerd in zedendelicten nodig?

ESW Advocaten staan voor u klaar.
Deskundig en betrokken.

Zedendelicten Advocaat Den Haag

Zedendelicten

Wanneer u verdacht wordt van een zedendelict en u wordt schuldig bevonden, kunt u voor langere tijd de gevangenis in gaan. Seksueel misbruik zoals aanranding en verkrachting, maar ook ander seksueel geweld zoals misbruik en incest worden gerekend tot de zedendelicten. Bij incest en misbruik is er bovendien sprake van ongelijkwaardigheid in een relatie, en is er dus sprake van leeftijds- of machtsverschil. Er wordt dan gesproken over seksueel grensoverschrijdend gedrag. In vrijwel alle gevallen is dergelijk gedrag strafbaar.

Aanranding

Aanranding houdt in dat er sprake is van het dwingen van een ander tot een ontuchtige handeling, onder bedreiging van -of met- geweld. De ontuchtige handeling betreft een seksuele handeling, een schending van de eerbaarheid van een ander. Dit is niet beperkt tot het zoenen of aanraken van de ander, maar kan ook het zogenaamde potloodventen betreffen, of het dwingen van de ander om zelfbevrediging te aanschouwen. Het bespieden, heimelijk filmen of fotograferen van een ander wordt niet gerekend tot aanranding, maar is wel strafbaar.

Verkrachting

Verkrachting onderscheid zich van aanranding, omdat er bij verkrachting sprake is van lichamelijke penetratie onder dwang. Dit moet echter worden bewezen, wat lastiger is dan het bewijzen van ontuchtige handelingen. Vanwege de lichamelijke penetratie, ofwel verdergaande schending van de lichamelijke integriteit van de ander, is de straf voor verkrachting hoger dan die voor aanranding.

Straffen voor zedendelicten

De straf voor aanranding is maximaal 8 jaar gevangenisstraf of de oplegging van een boete van de 5de categorie, ongeveer € 75.000. De geëiste en opgelegde straf hangt uiteraard af van de omstandigheden van het geval, en of er sprake is van eerdere, vergelijkbare veroordelingen. Verzwarende omstandigheden zijn onder meer aanranding met meerdere personen (maximaal 10 jaar en 8 maanden gevangenisstraf) en seksueel misbruik zoals aanranding van een kind of onder het gezag staande pupil (maximaal 10 jaar en 8 maanden gevangenisstraf).

De straf voor verkrachting is maximaal 12 jaar gevangenisstraf. Hiervoor is het dus noodzakelijk dat bewezen kan worden dat penetratie heeft plaatsgevonden.

Aanranding, verkrachting en andere zedendelicten

Onderzoek naar zedendelicten wordt uitgevoerd door de politie onder leiding van de officier van justitie. Aan het einde van het onderzoek wordt besloten of een zaak aan de rechter moet worden voorgelegd.

Zedendelicten zijn ernstige strafbare feiten. In aanraking komen met het strafrecht is voor u en uw familie vaak zeer ingrijpend, zeker wanneer het een zedendelict betreft. U kunt worden aangehouden door de politie en worden vastgezet op het politiebureau. U bent soms enkele dagen onbereikbaar voor familie en vrienden. U mag vaak niet bellen en alleen contact onderhouden met een strafrechtadvocaat.

Juist dan, als u verdachte bent in een zedendelict, wordt opgeroepen voor verhoor in verband met een zedendelict of bent aangehouden, is het van belang een goede betrokken zedenzaken advocaat te raadplegen.

Pro Deo Zedenzaken Advocaat

De Strafrecht Advocaten van ESW Advocaten behartigen jaarlijks de belangen van meerdere cliënten die verdacht worden van een zedendelict. Vaak doen zij dit op pro deo basis (gesubsidieerde rechtsbijstand). Waar mogelijk behandelen wij uw zaak ook graag op pro deo basis.

U kunt ons vrijblijvend bellen op 070-3306633 zodat u uw zaak en situatie met ons kan bespreken, zodat we u gerichter kunnen informeren. Dit is voor u gratis.

Neem contact Op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.