Opgeroepen voor een OM Zitting? ESW Advocaten is er voor u

Deskundig en betrokken.

OM-zitting Advocaat Den Haag

Opgeroepen voor een OM-zitting? Wij kunnen u helpen.

Wanneer u een oproep ontvangt voor een OM-zitting of TOM-zitting betekent dit dat u een zitting heeft met een officier van justitie of met een parketsecretaris (de assistent van de officier van justitie). OM-zitting staat voor een (Transactie) Openbaar Ministerie-zitting. Een dergelijke zitting heeft meer de vorm van een gesprek, dan van een zitting. Tijdens dat gesprek zal de officier van justitie het dossier met u bespreken. U bent verdachte en u bent niet verplicht om antwoord te geven op vragen.

Voorstel

De officier van justitie zal kijken of zij de zaak met u kan afwikkelen zonder dat een rechter erbij betrokken is bij een OM-zitting. De officier van justitie zal u een aanbod doen dat u kunt accepteren of niet. Accepteert u het aanbod tijdens de OM-zitting niet, zult u alsnog een dagvaarding krijgen van de officier van justitie. De zaak kan op verschillende manieren worden afgedaan op een OM-zitting:

  • Sepot, een soort vrijspraak;
  • Voorwaardelijke sepot, waarbij u een proeftijd krijgt om u uzelf te bewijzen;
  • Geldboete;
  • Taakstraf;

 

Een officier van justitie kan u geen gevangenisstraf opleggen bij een OM-zitting.

Juridische Bijstand

Bijstand van een goede strafrechtadvocaat bij een dergelijke OM-zitting is van groot belang. De advocaat kan voor u het dossier opvragen en beoordelen of het verstandig is om het voorstel van de officier van justitie te accepteren. In veel gevallen kan het voor u voordeliger zijn om de zaak voor te laten komen bij de rechter. Een ervaren strafrechtadvocaat kan u hierover adviseren.

Veelal wordt u namelijk voorgehouden dat u kunt voorkomen dat u naar de rechter moet. Echter betekent dit niet altijd dat dit voordelig is voor u. Het accepteren van een zogenaamd schikkingsvoorstel van de officier van justitie levert ook een aantekening op uw strafblad op.

Verklaring Omtrent Gedrag

U kunt daar last van krijgen wanneer u voor uw werk een Verklaring Omtrent Gedrag nodig heeft (in de volksmond: verklaring van goed gedrag). In steeds meer gevallen vereisen werkgevers, maar ook stageplekken, dat u over een dergelijke Verklaring Omtrent Gedrag beschikt. Het wordt dus steeds belangrijker om uw strafblad ‘schoon’ te houden. Laat u daarom goed adviseren over uw rechten door een ervaren strafrechtadvocaat.

Lees meer over OM zitting op de website van het Ministerie van Justitie

Kosten

In veel gevallen kunnen wij u bij een OM-zitting bijstaan op basis van gefinancierde rechtsbijstand (pro deo). Kijk hier of u hiervoor in aanmerking komt. In overige gevallen is het vaak mogelijk om een vaste prijsafspraak te maken, zodat u achteraf niet voor verrassingen komt te staan.

Heeft u een zaak en bent u op zoek naar een goede advocaat, neem dan contact op via 070-3306633 voor een gratis en vrijblijvend advies gesprek.

Neem contact Op

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.